Fortsatt god bevegelse i boligmarkedet i Drammen

Til tross for en spesiell vår preget av korona og smitteverntiltak, kan Jan Vidar Avdal i NBBO Eiendomsmegling melde om et forholdsvis normalt boligmarked med en positiv prisutvikling i Drammensregionen.

– Antall boliger som kom på markedet i mars og april er omtrent på høyde med antallet i fjor, og vi får stadig nye oppdrag, noe som viser at markedet er i bevegelse, til tross for en spesiell tid, forteller han.

Salgstallene for de siste ukene viser også en positiv trend ifølge Avdal.

– Selv om det ble noen rolige uker når det stormet som verst, har markedet tatt seg opp, folk møter opp på visningene og boliger blir solgt til en pris kundene er fornøyd med.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det er en annerledes tid. Salgsprospekter på papir unngås så langt det er mulig, og visninger må gjennomføres med smittevern i tankene.

– Det har blitt en litt annen dynamikk i markedet. Folk må laste ned prospektet selv og de må melde seg på visninger. I tillegg merker vi at det er flere som ønsker privatvisninger, men folk tar det med godt mot, og det er ingen tvil om at det finnes mange kjøpere og selgere i markedet om dagen, forteller han.

Stabile priser

Boligprisene ser heller ikke ut til å ha blitt påvirket nevneverdig av situasjonen.

– Trenden vi har hatt de siste årene som viser en utjevning av boligprisene med en liten vekst ser ut til å holde seg, og av boligene vi har solgt de siste månedene er det noen som har blitt solgt noe over prisantydning, mens andre har havnet på, eller like under prisantydning, forteller eiendomsmegleren.

De siste tallene fra Eiendom Norge bekrefter også dette. Månedsrapporten for april som ble publisert i begynnelsen av mai viser at Drammen har hatt en prisvekst på 1,6 prosent det siste året, mens den gjennomsnittlige salgstiden ligger på 44 dager.

– Dette er litt over prisutviklingen på landsbasis som ligger på 1,2 prosent, mens den gjennomsnittlige salgstiden i Norge er på 55 dager, noe som er 11 dager mer enn det vi ser i vårt hjemmemarked. Det viser at Drammen holder på sin posisjon som et attraktivt boligmarked, sier Avdal.

På spørsmål om hvordan utviklingen blir fremover er han forsiktig optimist.

–  Det er vanskelig å spå og jeg uttaler meg sjeldent om fremtiden, men slik det ser ut nå, vil det nok ikke bli store forandringer i vårt marked. Og vi tror at situasjonen vil normalisere seg ganske raskt. Men det er klart at det er kjøpekraften som avgjør, og da er det viktig at folk har fast arbeid å gå til, konstaterer han.

Kontakt megler tidlig

Skal du selge bolig nå eller i nær fremtid, da er Avdal tydelig på at det er viktig å kontakte megler så fort som mulig.

– Det er alltid viktig å forberede boligen godt før et salg, og disse dager så er det kanskje ekstra viktig i og med at all markedsføring skjer på nett. Man må også være forberedt på at det kan ta litt lenger tid å selge boligen nå om dagen, så det lønner seg å komme i gang tidlig, sier han.

Og har man god tid, så har man også tid til å strekke opp boligen før salget.

– Gode bilder og en flott presentasjon vil bidra til at flere får øynene opp for akkurat din bolig. Så bruk litt tid på å utbedre småting. Finn gjerne frem malerkosten, vask godt og sørg for at utearealet fremstår i sin beste drakt, råder han.